Voorjaarskriebels

We hebben er even op moeten wachten, maar eindelijk laat het zonnetje zich zien. We gaan massaal naar buiten om vitamine D op te doen en te genieten van de warmte die de infrarood stralen van de zon op onze huid laat neerstrijken.

We hebben er even op moeten wachten, maar eindelijk laat het zonnetje zich zien. We gaan massaal naar buiten om vitamine D op te doen en te genieten van de warmte die de infrarood stralen van de zon op onze huid laat neerstrijken. De voorjaarskriebels stijgen naar je hoofd en je begint het hele huis aan kant te maken, waarna de tuin aan de beurt is voor een grote schoonmaak. Onkruid er uit, gras verticuteren, nieuwe plantjes er in. Heerlijk!

Maar dan beginnen de fysieke kriebels. Hooikoorts speelt op, je huid wordt rood en gaat kriebelen en sommigen krijgen zelfs blaasjes of blaren. Help, wat nu?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er meerdere oorzaken kunnen zijn. Bij hooikoorts ga je naar de huisarts en stem je een plan af om dit onder controle te houden, maar je kan bijvoorbeeld ook jeuk krijgen door een gevoeligheid van de huid, door droogte en een verstoorde huidbarrière. Of je hebt de pech gehad in contact te komen met planten die een reactie aangaan met zonlicht, wat zelfs tot blaasjes of blaren kan leiden. Beide situaties licht ik hieronder graag toe.

Jeuk door een gevoelige huid heeft vaak te maken met droogte van de huid door een verstoorde huidbarrière. Je kan dit vergelijken met een gemetselde muur. Wanneer de bakstenen netjes in halfsteensverband liggen met specie tussen de voegen, zal de muur sterk zijn en invloeden van buitenaf, zoals water, beestjes en plantjes, niet doorlaten. Met de tijd zal de muur van kwaliteit afnemen. Door bijvoorbeeld de hogedrukspuit reinig je iets te agressief waardoor de bakstenen en de voeg poreuzer worden. Je hebt dan een onderhoudsproduct nodig om een nieuwe coating aan te brengen waardoor de muur weer als goede barrière fungeert.  Dit zelfde geldt voor de huid. Met het douchen wordt onze huid poreuzer door het gebruik van water (uitdrogend) en zeep (uitdrogend en irriterend). Wanneer we hierna geen nieuwe coating aanbrengen kunnen pollen en planten de huid gaan irriteren, wat voor jeuk en roodheid zorgt.

Ook als jouw huid geen verstoorde huidbarrière heeft kan je te maken krijgen met jeuk, roodheid en soms zelfs blaren of blaasjes. Wanneer je in de tuin hebt gewerkt of een boswandeling gemaakt hebt kan het zomaar zijn dat je in contact bent geweest met een plant die een reactie aan gaat met zonlicht (UV-A stralen) wat jouw huid behoorlijk kan irriteren. Dit is geen zonneallergie, maar een toxische reactie van verschillende stoffen in combinatie met de zon op jouw huid. De berenklauw is een bekende boosdoener, maar ook andere planten zoals peterselie, citrusvruchten, sint janskruid en dille kunnen deze reactie geven. Het kan nare brandplekken geven die soms maanden tot jaren nodig hebben om bij te trekken.

Wat je in deze situaties het beste kan doen is afhankelijk van de oorzaak. Wanneer je een zogenaamde irritatieve reactie hebt door een verstoorde huidbarrière heeft de oplossing ookwel een profylactische werking, wat betekent dat het beschermend werkt voor een volgende keer. Je kan hiervoor simpelweg een goede huidverzorgingsroutine gebruiken. Wij zien goede resultaten bij het gebruik van een hydraterende toner met milde fruitzuren in combinatie met een voedende olie met antioxidanten waaronder natuurlijk vitamine A. Na het gebruik wordt de huid al snel rustiger en wanneer je het blijft gebruiken zal deze reactie niet zomaar terugkomen.

Wanneer je een toxische reactie hebt (dat noemen ze fytofotodermatitis) kan je advies inwinnen bij jouw huidtherapeut. Bij de drogist zijn milde antihistaminica te verkrijgen die je na goedkeuring van jouw huisarts zou kunnen slikken om de jeuk te stillen. Daarnaast kan je een serum gebruiken, zoals colostrum, om de huid te helpen herstellen. Wanneer je blaasjes of blaren hebt kan je deze het beste in tact laten om infecties te voorkomen. Om te voorkomen dat ze kapot gaan kan je ze afdekken en verbinden met een vetgaas, wat je kan halen bij de apotheek. Heb je een ernstige reactie met grote brandblaren, of gaat de wond infecteren? Raadpleeg dan altijd jouw huisarts.

Heb jij ook last van voorjaarskriebels en wil je de beste aanpak voor jou? Win dan advies in bij jouw huidtherapeut om weer veilig te kunnen genieten van de zon.

Hartelijke groet,
Ymke (mei 2023)

Maak vandaag nog jouw afspraak bij Sisana

Gun je huid de zorg die het verdient. Onze experts wachten op je.